Vad gör en plåtslagare?

Nu är det 10 år sedan jag blev färdig plåtslagare, och under hela den här tiden har jag jobbat på Tjörn med omnejd. Det är ett mycket spännande jobb, och det är brist på arbetskraft i detta yrke, så jag skriver detta inlägg med en förhoppning om att kunna få några av er att bli intresserade av att utbilda er. Jag har alltid varit intresserad av mekanik och byggande, och när jag fick möjlighet att gå en plåtslagarutbildning så kändes det som det perfekta yrket för mig.

Det finns många olika delar av jobbet, men i grunden handlar det om att laga och tillverka olika typer av plåtprodukter. Jag började min karriär inom takläggning, men sedan dess har jag utvecklats och jobbat med allt från fasadplåt till tak ventilation och solfångare. Jag har även jobbat med möbler och interiör, och jag älskar verkligen detta yrke eftersom det ger mig stora möjligheter att vara kreativ.

Det finns dock ett par nackdelar med jobbet, och det är att det ibland kan vara ganska farligt. Vi arbetar ofta högt upp i luften, och det finns en risk för att ramla ner eller bli träffade av fallande föremål. Men det är bara något som man lär sig att hantera med tiden, och jag har aldrig skadat mig allvarligt under mina 10 år som plåtslagare.

Om du är intresserad av att bli plåtslagare så finns det flera olika vägar in i yrket. Det finns utbildningar på gymnasienivå, men det går också bra att läsa en kortare YH-utbildning eller göra en praktikplats på ett företag. Det viktigaste är att man har intresse och motivation, för detta är ett yrke där man lär sig hela tiden. Jag hoppas att jag med detta inlägg har inspirerat någon av er att bli plåtslagare, för det är verkligen ett fantastiskt jobb!