Vad gör en elektriker?

Min bästa vän är elektriker i Kungälv och jag har pratat med honom lite grann om vad hans jobb innebär. Han har berättat att det är ett mycket intressant och utmanande yrke och att man får lära sig en hel del om elenergi och elektriska system. Typiska arbetsuppgifter för en elektriker är installation av nya elsystem i bostäder och lokaler, men även underhåll av befintliga system. Det innebär alltså att man måste ha kunskap om hur olika sorters elinstallationer fungerar och hur man felsöker och fixar eventuella problem.

En elektriker måste också kunna läsa och tolka elscheman, det är alltså en viktig del av jobbet att förstå hur olika elkomponenter fungerar tillsammans. Dessutom är det viktigt att hen har goda kunskaper i säkerhetsarbete, eftersom det ofta handlar om jobb med höga spänningar. En elektriker bör därför vara noggrann och försiktig i sitt arbete, för att undvika potentiella faror.

Det finns många olika inriktningar inom detta område, alltifrån installatör till elmontör, serviceelektriker och driftsättningsingenjör. Så det är ett brett och varierat yrke med många olika inriktningar. Man kan till exempel jobba på ett företag som installerar nya elsystem, eller så kan man jobba på ett företag som underhåller och reparerar befintliga system. Man kan även jobba inom forskning och utveckling av nya elsystem, eller så kan man undervisa elteknik på en yrkesskola. Så det finns många olika spännande möjligheter inom detta område.

Arbete är ofta mycket variabelt och skiftande, beroende på vad man jobbar med. Man kan till exempel ha ett fast schema med arbetstid mellan 8-17, men man kan även jobba kvällar och helger ibland. Det är också vanligt att jobba extra timmar, så kallad övertid, för att t.ex. hinna med deadline på ett projekt. Så det är minsann ett mycket intressant och utvecklande yrke. Kanske är detta någonting för dig?